PatikaPlus Gyógyszertár

...a hét minden napján 8-20 óráig várjuk Önöket a Váci úti Tesco áruházban Tel: 1 236-0993

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Címlap

A gyógyszertári nátrium-klorid (NaCl), mint konyhasó...

E-mail Nyomtatás PDF

Az utóbbi időben, egy széles körben elterjedt elektronikus levél-spam hatására észrevehetően megnőtt a gyógyszerkönyvi tisztaságú nátrium-klorid iránti lakossági igény. A témában Soós Gyöngyvér professzor asszony által írt publikációt közöljük:

"...Az egészségmegőrzés érdekében tevékenykedő elkötelezett szakemberek tényekre alapozott ajánlása a magasvérnyomás és ehhez kapcsolódó szív-érrendszeri betegségek megelőzése, progessziójának mérséklése céljából többek között az ételek túlzott sózásának a kerülése, a folyamatos, fiziológiásat meghaladó nátrium terhelés csökkentése. A kálium bevitel emelése jelenlegi tudásunk szerint a szívérrendszeri betegségek szempontjából inkább pozitív, mintsem káros hatású (Vese-betegeknél mindezek alaposabb, nephrológusi mérlegelést kívánnak), “aki ragaszkodik a sós ízhez, és az ételek sózásához, azok számára a csökkentett Na tartalmú só ajánlható, hiszen azonos sós íz mellett 30%-al kevesebb nátriumot tartalmaz.”(www.oeti.hu)

Az étkezésre szánt só káliumos “dúsítása” speciális, drága eljárás, amely tükröződik a “csökkentett Na tartalmú” kereskedelmi termékek árában, tehát gazdaságilag is irreális az a feltételezés, hogy valamennyi hazai szokásos konyhai célra szánt termékben jelentős mennyiségű kálium klorid van.

Semmiféle tény nem támasztja alá tehát a gyógyszerkönyvi minőségű natrii chloridum étkezési célú használatát.

Soós Gyöngyvér

(a tanulmány teljes egészében itt olvasható)

OÉTI szakvélemény

 

Termék kereső



Speciális keresés

Akcióink

Belépés






Névnap

Ma 2024. április 25., csütörtök, Márk napja van. Holnap Ervin napja lesz.

Termékeink