A gyógyszertári nátrium-klorid (NaCl), mint konyhasó...

2011. február 10. csütörtök, 20:02 vpontk
Nyomtatás

Az utóbbi időben, egy széles körben elterjedt elektronikus levél-spam hatására észrevehetően megnőtt a gyógyszerkönyvi tisztaságú nátrium-klorid iránti lakossági igény. A témában Soós Gyöngyvér professzor asszony által írt publikációt közöljük:

"...Az egészségmegőrzés érdekében tevékenykedő elkötelezett szakemberek tényekre alapozott ajánlása a magasvérnyomás és ehhez kapcsolódó szív-érrendszeri betegségek megelőzése, progessziójának mérséklése céljából többek között az ételek túlzott sózásának a kerülése, a folyamatos, fiziológiásat meghaladó nátrium terhelés csökkentése. A kálium bevitel emelése jelenlegi tudásunk szerint a szívérrendszeri betegségek szempontjából inkább pozitív, mintsem káros hatású (Vese-betegeknél mindezek alaposabb, nephrológusi mérlegelést kívánnak), “aki ragaszkodik a sós ízhez, és az ételek sózásához, azok számára a csökkentett Na tartalmú só ajánlható, hiszen azonos sós íz mellett 30%-al kevesebb nátriumot tartalmaz.”(www.oeti.hu)

Az étkezésre szánt só káliumos “dúsítása” speciális, drága eljárás, amely tükröződik a “csökkentett Na tartalmú” kereskedelmi termékek árában, tehát gazdaságilag is irreális az a feltételezés, hogy valamennyi hazai szokásos konyhai célra szánt termékben jelentős mennyiségű kálium klorid van.

Semmiféle tény nem támasztja alá tehát a gyógyszerkönyvi minőségű natrii chloridum étkezési célú használatát.

Soós Gyöngyvér

(a tanulmány teljes egészében itt olvasható)

OÉTI szakvélemény